בחירת הקבלן בעזרת כרם הנדסה

ניתן להתחיל להסגר על קבלן מבצע עוד בשלב ההמתנה להיתר הבניה.
לא רצוי לחתום עם קבלן הביצוע במהלך תקופת התכנון מאחר וכל עוד התכנון לא מושלם ולא מפורט, ישארו חורים רבים אותם ינצל הקבלן לטובת השינויים שנדרשים עם תום התכנון.
תקופת בחירת הקבלן הינה בתקופת ההמתנה להיתר הבניה.
תקופה זו עלולה להיות כ- חודשיים שלושה (תלוי בלחץ על הרשויות ואופי תפקודם)
שלב בחירת הקבלן קריטי לא פחות ואף לעיתים יותר מבחירת היועצים.
במהלך תקופה זו תידרשו לייתר סבלנות, הקפדה והתמדה.
בחירת הקבלן המבצע תיעשה בשני מישורים:
1. טיב
2. עלות
בכוונה הקפדנו לרשום את הבחירה ע"פ טיב לפני העלות מאחר ולרוב כאשר הקבלן טוב העלות יורדת לטווח הרחוק יותר, כך שאם נקח לדוגמא קבלן זול שחוסך בזמני העבודה של פועליו נשלם בסוף בדמי שכירות מאחר והקבלן אינו יעמוד בלוח הזמנים הדרושים ויחפש היכן אנו עיכבנו אותו בתקופת הביצוע.
כנ"ל לגביי איכות המוצרים שיספק לאתר, שאת תוצאותיהם נדע בתום שנת הבדק ובכך לשלם סכום נוסף לתיקונים (לדוג' צנרת אינסטלציה לא תקנית, חומרי איטום וכו')
אז איך בוחנים את טיב הקבלן?
חשוב מאוד לא לומר על קבלן שאנו נרצה בשירותיו "הוא דוד שלי" "אני מכיר אותו" הוא אח של שכן שלי" ועוד כל מיני תארים שרק יהוו לנו בעיות בהמשך.
לרוב עדיף קבלן שאינינו קשורים אליו רגשית ובכך ניתן "להענישו" בעת הצורך.
השיטה הישנה וטובה לבחירת קבלן על פי טיב הינה ע"י "עבודת רגליים" וביצוע סקר מקיף לכל הנושאים החשובים לנו.
ללכת לפרויקטים אותם ביצע הקבלן אותו נרצה לעבודה (רצוי לפרויקטים שכבר עבר עליהם שנת הבדק ו"הזמן גם עבד בבית" ורצוי ללכת עם אדריכל הפרויקט)
לתשאל את בעל הביית על הקבלן, האם עמד בלוח הזמנים? איך חווית הבניה עם הקבלן? האם ביצע תיקונים שנוצרו בתום תקופת הבניה? וכו'
ישנם שאלות רבות שיש לשאול בעת ביצוע הסקר והדף קצר מלהכיל.
כמובן שחשוב מאוד לערוך סיור קצר בבית תו הקפדה על הפרטים הקטנים ששם בעיקר נמדד הקבלן.
לאחר שערכנו סקרי קבלנים וחילקנו להם ציונים נערוך "מכרזון" בין הקבלנים הנבחרים. לרוב כדאי להגיד להם כי הינכם מבצעים מכרז בין מס' קבלנים ע"מ שידעו כי לא יקחו אאת העבודה בכל מחיר.
בדף הצעת המחיר שנעביר לקבלן יש לפרט את החומרים החשובים לכם כגון ריצוף, אינס', חומרי האיטום, דלתות, מטבח, סוגי בלוקים בעלי עדיפות וכו' ובכך להמנע ממחלוקות כספיות בעת ביצוע העבודה (לא ידעתי.. לא אמרת.. וכו')
רצוי להתייעץ עם בעל מקצוע והיועצים עימם אתם עובדים טרם בחירת הקבלן